diumenge, 30 de març del 2008

EL MAR


A petició d´en Marc, avui parlem de l´"entorno" de Badghis. La capital Qala-i-Naw està situada a la part sud de la provincia, entre dues de les serralades que atravessen horitzontalment Afganistan. La serralada del sud, amb muntanyes de 3000m seria la que comunica amb Herat (capítal de la part oest) i la del nord comunica amb la frontera amb Turk-Kirg-Tayk (no se quin dels tres).
El paisatge és bàsicament terra i sorra (no pedres), i les zones verdes es concentren just al voltant del riu que passa per la provincia o com en el cas de la foto, gràcies a les conduccions d´aigua que s´han construit. Els pobles es contrueixen a les faldes de les muntanyes i s´aprofita per viure en coves i totes les cases són de fang. Només hi ha aigua corrent a la capital i electricitat tambè a la capital però durant unes hores al vespre i prou, la resta amb el que doni el sol.
Les hores de sol no varien respecte a Spain, jo quan m´aixeco a les 6:30 (cada dia excepte els divendres!!) ja ha sortit i ara marxa cap a les 19:30h. Durant el dia fa molt de sol i els matins i vespres són agradables. Les temperatures anuals varien exageradament i van dels 50º al juliol fins a -20º al gener. Diuen que quan jo vaig arribar, en qüestió de 10 dies van passar de -20 a +15º.
El mitjà de transport oficial és el burro, però es veuen moltes motos i algun cotxe (no gaires). Es recomana anar amb patalon llarg i màniga llarga fins i tot a l´estiu (pels mosquits-malària) i embadurnar-te de crema hidratant.
Les dones acostumen a anar amb burka pel carrer i a dins de l´hospital s´el posen en forma de mocador (es veu una miqueta la cara), els homes afgans van amb el vestit típic de camisa fins als genolls i pantalons amples i els occidentalitzats van amb traje (en singular, sempre porten el mateix).
Molt resumit però ve a ser una miqueta aìxò. Si voleu saber més cosetes m´ho demaneu, ara estic en ple aprenentatge de la història (russos, mujaidins......) i més endavant igual m´animo amb el dari. Nachbagei! (bona tarda!, es pronuncia així però s´escriu amb cucs).

7 comentaris:

edu ha dit...

Bona tarda toniiiiii !!!!
Segur que t'aixeques a les 6.30h??? I a sobre, veus que ja ha sortit el sol??? jeje... no m'ho crec!!
He sigut el 1209, em sembla que també hi havia premi per aquest número...?? Jo ho he llegit en algun text dels teus!! Amb una Bonda o una yamada em conformo!!
AU, DES DE L'EMPORDÀ UNA ABAÇADA GROSSA!!!!!!!!!!!!!!!!

karla i jo

Bet ha dit...

Hola Toni!!
CARRUSEL DEPORTIVO!!!
Ara arribem de veure el partit del Fortià... ha empatat a 2!! jugava contra en jonquera B i l'arbitre... bueno, una miqueta brut, però no gaire, eh!
Ahir el barça va perdre... contra el betis... 3-2, a mitja part anaven guanyant 0-2!!!!! i ara el barça és tercer DE LA LLIGA, perque el Villareal va guanyar...A veure què fa el Mardid contra el sevilla a les 21h...
Seguirem informant dels de Carrusel!!! Per cert, he passat per casa els papis i he pillat un parell de tajades!!! ja tenim sopar per aquesta nit!! ueeeeeeee!!!!!
Petonets!!!
El paisatge xulo, no??? suposo que trobes a faltar el mar.... NACÍ EN EL MEDITERRANEO.........

PIBE ha dit...

Nanit, Toni.. Com bé diu la Bet, n'hi ha pr no tornar més al Frausa. Al minut 60 guanyaven 0-2. N'hi ha per penjar-los pels turmells (per no dir d'un altre lloc) 3 dies seguits, a vera si milloren el reg sanguini al cervell. El més greu és que dimarts juguen a Alemània a la Xampinyons Lig. Que Déu ens ampari (en el teu cas, Al·là). Però encara pitjor és que si el Mierdrid perd amb el Sevilla, encara diran que podem guanyar la Lliga.. uiuiuiuiui.
Però no tot és tristesa a la vinya del Senyor: el Figueres guanya a Siurana 1-10 i té a tocar la Segona (cosa que el Fortià no pot dir, ja que ha fet el ridícul empatant amb el segon equip de La Jonquera). Jejejejeje.. sera que tenen de baixa el lateral dret, no, Bet?
Aquí TOT molt bé, ara els xavals dormen plàcidament i nosaltres ens n'anem a sopar tajadas i torreznos... apa siau !!!

ISIDRE ha dit...

Hola toooooooooni!!!
que tal, quina canya tot el dia a 5km/h, a quina hora surts de la feina 3 hores abans, jejejeje (burro-ducati).
Bueno crec que si trigues gaire, hauràs de fer una setmana d'integració, tanta calma no és bona!
Quina passada, sembla mentira que en el mateix mòn estiguem tant diferenciats, cotxes-burros...
M'agradaria veure la cara que faria la gent si anes per la rambla amb burro.. t'imagines?

Una abraçada cuida't.

ISIDRE ha dit...

Ostres!!!!
he mirat en el googles maps Badghis,i queda on cristo va perdre les espardenyes, no hi han més muntanyes?
Mare meva!!!

a10!!!!!

x sampol ha dit...

Bon dia “coordinador de apoyo sanitario”!!

Dius que el paisatge és només de terra i sorra? Deu ser com el descampat de les obres de l’hospital: terra i sorra, bé també hi ha alguna excavadora. Vindria a ser com els teus tancs i cotxes blindats.

Pel que he entès a l’Afganistan pot fer molt més fred i molta més calor que a l’Empordà.
Però del vent no dius res eh!!?? La tramuntana empordanesa no la superen pas enlloc!!!

Adeu fenomenu!

Unknown ha dit...

Bona tarda Dr. Toni.
Veig que el teu cunyat t'informa de les desgracies del barça i del fortià i en canvi no et parla de l'espanyol. Ens descrius el paisatge, els teus companys de fatigues, les temperatures, le sotida i la posta del sol; perque no ens parles de la bestimenta dels afganesos i de la que porteu vosaltres en les hores de feina.
Reb una forta abraçada de'n marc i la catalina.